Advies

Bronboringen Noord Aardwarmte Specialist

Bronboringen Noord geeft u graag advies over aardwarmte. Voor advies over een bron op maat bent u bij ons aan het juiste adres. Wilt u advies of uitvoer van een totaalproject inclusief warmtepomp? Ook dit kunnen we voor u realiseren. Wilt u direct contact met Bronboringen Noord? Bel ons dan op 0513-632080 of  neem contact op via dit contactformulier.

Aardwarmte geschikt voor u?

Is aardwarmte ook geschikt voor uw woning of bedrijfspand? Wij helpen u graag om te bekijken of een investering in duurzame energie haalbaar is. Al jarenlang hebben wij ervaring in Aardwarmte en kunnen we u daarnaast ook adviseren over de juiste warmtepomp keuze.

Voordelen Aardwarmte 

 1. Laag energieverbruik
 2. Aangename temperaturen in uw woning of bedrijfspand
 3. Lange levensduur
 4. Geen uitstoot van CO2
 5. Onderhoudsvriendelijk
 6. Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Optimaal Rendement uit Aardwarmte

Samen met u gaan we bekijken hoe u een zo optimaal mogelijk rendement uit Aardwarmte kunt krijgen. We berekenen een passende bron op het juiste warmtepompvermogen. Bel ons gerust!

Gecertificeerd Boorbedrijf Gesloten Bronsystemen

Bronboringen Noord is een gecertificeerd boorbedrijf in gesloten WKO systemen en in het bezit van de BRL2100 en BRL11000. De BRL 2100 is de wettelijke erkenning voor mechanische grondboor werkzaamheden. Onder de BRL11000 erkenning valt het ontwerp en de detailengineering.  Hier wordt de basis gelegd voor uw bodemenergiesysteem. Dit betekent dat we gecertificeerd zijn voor het ontwerp, detailengineering, realisatie en beheer/onderhoud van het ondergrondse deel van bodemenergiesystemen. 

Waarom zijn gesloten WKO systemen gecertificeerd?  

Aardwarmte Specialist Bronboringen Noord

Aangezien bodemenergie een belangrijk onderdeel gaat vormen voor de verwarming en koeling van panden is er beleid opgesteld, waaraan de gecertificeerde boorbedrijven moeten voldoen. De overheid wil hiermee de kwaliteit op een hoger niveau brengen.

Hoe komt het bron ontwerp tot stand?

Een globale inkijk in onze werkzaamheden;

Allereerst checken we vooraf of een mogelijk toe te passen systeem wel geplaatst mag worden. Dit doen we middels een eerste check op de WKO Tool. Bij onduidelijkheid nemen we contact op met het bevoegd gezag. Vervolgens raadplegen we het Dinoloket om de bodemprofielen van de betreffende locatie inzichtelijk te krijgen. Onze vervolgstap is het inventariseren van de (aangeleverde) gegevens van de warmtepomp met de daarbij te berekenen draaiuren voor verwarmen, koelen en/of tapwater. De verzamelde gegevens worden in ons EED programma ingevoerd. Het EED, oftewel Earth Energy Design, geeft ons inzage in de mogelijk toe te passen bodemsystemen voor een specifieke locatie. Dit programma geeft ons het aantal lussen en de diepte weer.

Wat is een verticaal gesloten bodemenergie systeem

Een gesloten bodemenergiesysteem bestaat uit verticaal geplaatste PE-leidingen (lussen) in de bodem die gevuld zijn met een antivriesmiddel (glycoloplossing). De glycoloplossing wordt door het leidingstelsel gepompt en neemt gaandeweg (diepte uit de aarde) de temperatuur op uit de diverse aardlagen en transporteert de opgewarmde glycoloplossing naar de warmtepomp. De warmtepomp onttrekt uit de glycoloplossing ongeveer 3 a 4 graden Celsius. De bodemtemperatuur is ongeveer 12 a 14 graden Celsius tot ongeveer 200 mtr diepte. In de winter wordt de bodem afgekoeld vanwege de onttrekking van temperatuur uit de aardlagen om te kunnen verwarmen. Zomers werkt het andersom en wordt de warmte uit het pand weer teruggebracht in de aarde, zodat deze weer oplaadt voor het winterseizoen. Met het koelen wordt de bodem geregenereerd zoals ze dat noemen.

Levensduur gesloten bronsysteem

Volgens de wettelijke eisen moet u minimaal 25 jaar kunnen genieten van uw bronsysteem. Houdt het dan op na 25 jaar? Nee hoor, uiteraard niet! Dit is echter wel afhankelijk van het gebruik en de balans in de bron, ook hierin kunnen we u adviseren. Wilt u een bron die berekend wordt op basis van 50 jaar? Ook dat is voor ons geen uitdaging meer maar realiteit!

Warmtepomp leveranciers

Bronboringen Noord heeft contact met diverse A-merk warmtepomp fabrikanten en kan u helpen bij het aanbevelen van de juiste warmtepomp. Een warmtepomp dat aansluit bij uw wensen en behoeften om duurzaam te wonen. Wij maken uitsluitend gebruik van gesloten bronsystemen, omdat dit relatief goedkoper, minder risico geeft bij de aanleg en omdat het bronsysteem onderhoudsarm is.  Voor meer voordelen over gesloten bronsystemen klik hier.

 

bronboringen-noord-aardwarmte-duurzame-technieken

Bronboringen Noord Aardwarmte Specialist

Aandachtspunten Gesloten Bronsysteem 

 • Er moet een goede berekening aan gesloten bronsystemen ten grondslag liggen. Het is de voeding van uw warmtepomp.
 • De draaiuren in het ontwerp van de bron zullen nagestreefd moeten worden. Bij misbruik van de draaiuren zal de bron uit balans raken en uiteindelijk disfunctioneren 
 • Hoe hoger de aanvoertemperatuur van uw bron richting de warmtepomp des te minder energie u zult verbruiken
 • Bij een juiste berekening en aanleg heeft u bij dit systeem zeer zeker voldoende vermogen om te koelen.
 • Is uw systeem berekend op basis van verwarmen en koelen?  Dan is koelen een verplichting om uw bronsysteem in balans te houden!
 • Uw bronsysteem dient ontworpen te worden op basis van realistische gegevens, te weinig vermogen uit de bodem wordt gecompenseerd met een hoog elektra verbruik.
 • De basis van de te berekenen warmtepomp is een warmte-verlies berekening, middels deze berekening is een juist vermogen warmtepomp te bepalen en daarmee dus ook de bron.
 • Is uw warmtepomp overgedimensioneerd toegepast? Er zal pendelgedrag met veel start-stops van de compressor optreden met een sneller slijtageproces van uw warmtepomp.
 • Is uw warmtepomp ondergedimensioneerd toegepast? Er is te weinig vermogen om uw pand te verwarmen en dit zal resulteren in veel draaiuren en koudeklachten. Ook de bron wordt in deze situatie overschreden in de draaiuren en zal uiteindelijk geen vermogen meer kunnen leveren.
 • Uw vloerverwarming dient op de juiste manier en hart op hart afstand met de daarbij behorende diameter buis verlegd te worden om het vermogen af te kunnen geven. In woningbouw/ kantoren/ scholen wordt veelal het slakkenhuis legpatroon toegepast terwijl voor bedrijfsruimtes op de werkvloer er meander (recht toe recht aan) wordt verlegd.